I vår har Skåne European Office förstärkning av praktikanterna Per och Linnea. Här nedan har vi låtit dem presentera sig lite närmare:

Namn: Linnea Fahlström

Ålder: 23 år

Hemort: Linköping

Utbildning: Läser sista terminen vid Samhällsplanerarprogrammet vid Lunds Universitet.

Vilka områden kommer du att bevaka lite extra?

Under våren kommer jag främst att arbeta med Vanguardinitiativet, där Skåne spelar en viktig roll, samt delta i arbetet som rör kultur och kreativa näringar. Industri- och kulturfrågor är därmed två ämnesområden som jag kommer ge extra uppmärksamhet.

Vad ser du mest fram i vår?

Jag ser fram emot att träffa många nya människor som har olika ingångar till EU-frågor. Jag hoppas lära mig mycket om hur EU påverkar regional utveckling och hur regional politik kan påverka EU. På EU- agendan står inte minst den nya flerårsbudget som ska presenteras i maj. Ur ett regionalt perspektiv finns det där många punkter att bevaka, inte minst sammanhållningspolitikens budget. Diskussionen om sammanhållningspolitiken skiljer sig idag mycket mellan den regionala, nationella och EU- aktörer. Denna debatt och det slutgiltiga resultatet ska bli mycket intressant att följa!

Vad är det bästa med Skåne?

Bokskogen på våren, god falafel och som samhällsplanerarstudent kan jag ju inte annat än tycka om Skånes flerkärniga ortstruktur…

Berätta ditt bästa EU-minne!

Detta är kanske inte mitt eget direkta minne men väl en anekdot om min EU-influerade start i livet. Jag föddes en dryg månad efter att Sverige röstat JA till att gå med i EU. Min pappa hade just varit på utbildning i Bryssel och köpt med sig en liten, vit mössa med EU-flaggan på. Med en inköpt mössa kom mina föräldrar förväntansfulla till sjukhuset. Jag föddes, och läkaren höll upp mig mot min mor och hälsade mig välkommen med orden: ”välkommen till EU!”

 

Namn: Per Brishammar

Ålder: 23 år

Hemort: Stockholm

Utbildning: Läser sista terminen vid kandidatprogrammet i Europastudier vid Lunds Universitet.

Vilka områden kommer du att bevaka lite extra?

I mitt dagliga arbete på kontoret kommer jag ägna mig åt frågor som rör sjukvård, forskning och innovation samt transport. Slutligen är jag mycket intresserad av migrationsfrågor, så det är också något som jag kommer bevaka.

Vad ser du mest fram i vår?

Det mesta! Det känns väldigt spännande att vara på plats i EU:s politiska centrum och få möjligheten att följa med i vad som händer på nära håll. Generellt ska det bli spännande att få fördjupa mig i regionernas samverkan med EU och hur EU-politik tillämpas på regional nivå.

Vad är det bästa med Skåne?

Jag har bott i Skåne i ungefär fyra år och har tyckt om det sedan dag ett! Det är en region präglad av livsglädje och framtidstro där nya sätt att tänka har en central plats. I den aspekten kan jag ibland tycka att min hemstad Stockholm ligger lite efter och känns emellanåt lite bakåtsträvande.

Berätta ditt bästa EU-minne!

Det måste vara Europaparlamentsvalet 2014. Jag bodde i Frankrike då, men jag och några svenska vänner följde valet mycket noga. Dels reste vi i grupp till Sveriges generalkonsulat i Marseille för att rösta (en upplevelse i sig, då konsulatet låg en bit utanför centrum i någon form av industripark), dels anordnade vi en trevlig valvaka. Det innebar en helkväll med diskussioner, spekulationer och gott sällskap.